Whisky av olika ursprung

Skotsk whisky

Skottland finns tre huvudtyper av whisky (scotch): grainwhisky, maltwhisky och blended whisky. Grainwhisky görs på omältad spannmål (ofta vete men också majs), maltwhisky på malt av korn, och blended whisky görs på blandningar av grainwhisky och olika sorters maltwhisky. Skotsk maltwhisky produceras i följande regioner:

  • Högländerna (Highlands). Består av större delen av Skotska fastlandet samt de flesta öar. Två viktiga områden i Highlands är:
    - Öarna (Islands). Hit räknas alla mindre öar som Arran, Jura, Mull, Orkney, Skye och Shetlandsöarna, dock inte Islay som är egen region.
    - Speyside-whisky som tillverkats vid floden Spey.
  • Lågländerna (Lowlands). Gränsen mellan högländerna och lågländerna går från staden Dundee i öster till Greenock i väster.
  • Islay från ön med samma namn. Härifrån kommer många av de rökigaste whiskysorterna till exempel Bowmore, Lagavulin, Laphroaig och Ardbeg.
  • Cambeltown med exempelvis Argyll som sägs ha varit drottning Elizabeths huswhisky under en period. Allra mest känd är dock whiskyn från kultdestilleriet Springbank.

Irländsk whiskey

På Irland är whiskeyn mildare än i Skottland, dels eftersom man sällan använder torv till mältningen, dels eftersom man destillerar tre gånger istället för två, något som inte är vanligt i Skottland. Gemensamt för skotsk whisky och irländsk whiskey är att den måste lagras minst tre år för att vid försäljning få kallas whisky. Ofta är dock whiskysorterna lagrade betydligt längre. Whiskeyn är efter destilleringen färglös och förvaras sedan i rostfria fat tills den hälls upp i ekfat och först då betalar tillverkaren skatt. Då spriten hälls på tunnor måste en statlig kontrollant övervaka det hela. En stor del av smaken kommer först vid lagringen i tunnorna, dock inte rökigheten.

Amerikansk whiskey

I USA tillverkas många sorters whiskey. Den mest kända är bourbon som tillverkas av minst 51 procent majs och som mest 80 procent. Resten består av vete och/eller råg och korn. I USA så mältas inte alltid råvarorna. Whiskyn lagras sedan på nya ekfat som kolats på insidan, det ger den en karakteristisk smak och arom av vanilj. Namnet kommer av Bourbon county i Kentucky, USA, där den först tillverkades.

Kanadensisk whiskey/whisky

Ryewhisky och Wheatwhisky är två typer av whisky som främst tillverkas i Kanada. Säden är omältad. I en ryewhisky måste råvaran bestå av minst 51% råg och i en wheatwhisky 51% vete.

Kanadensisk whiskey/whisky har haft framgångar på den svenska marknaden. Ett av de mest berömda märkena är Lord Calvert som länge var den mest sålda sorten på Systembolaget. Under en period sålde den dubbelt så mycket som tvåan Bell's som är en blended whisky från de skotska högländerna.

Japansk whisky

I Japan dit whiskyn kom redan på 1920-talet, [2] produceras högklassig whisky, dock till största delen för den inhemska marknaden. Numera kan man dock få tag på japansk whisky i välsorterade Systembolag i Sverige, likaså på Alko i Finland. Den mest kända japanska whiskyn är Suntory.

Andra länder

Whiskey görs idag i flera länder utanför Europa. Nämnas bör t ex Australien, där enbart Tasmanien har ett flertal destillerier. Världen mest säljande whiskymärke är idag det indiska Bagpiper.

Även i Sverige tillverkas numera whisky. Den första tillverkaren är Mackmyra Svensk Whisky som finns i Mackmyra utanför Gävle. Deras första, Mackmyra Preludium 01, sålde slut på Systembolaget och likaså de efterföljande. Flera medaljer och utmärkelser har erhållits, bland annat European Mainland Whisky of the Year 2006. Även på ön Ven har destilleriet Spirit of Hven kommit igång med produktion under 2008 men det dröjer alltså till 2011 innan de har whisky i sina fat.

Blended whiskyn The Grand Bark har skapats av svenske Master Blendern Thomas Kuuttanen på Malmöföretaget Symposion International AB. Whiskyn har uppmärksammats internationellt och bland annat vunnit International Spirits Challenge, International Wine and Spirits Competition, The William Grant Whisky Trophy samt Stockholm Beer and Whisky Festival.

(Källa: Wikipedia)

Bilder

 

JULTALLRIK

   
Catering

Garniz kalla Jultallrik 149:-
Jultallrik med småvarmt 199:-
för mer info klicka här

dagens lunch

Vi erbjuder dig dagens lunch i bufféform med ett gediget salladsbord.
  

Festlokaler

Har du inte plats för 80-120 personer i ditt vardagsrum?

Med Fullständiga Rättigheter på En trappa upp
och
för arrangemang på Restaurang garniz utan alkohol
Välkomna att titta in till Våra Menyer